Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 500.000.000 €

Πακέτο στήριξης ζητούν οι ασφαλιστικές
Για να βγει η ασφαλιστική βιομηχανία από την κρίση και να καλύψει τις προϋποθέσεις που θέτει η Εποπτική Αρχή θα απαιτηθούν άμεσα άνω των 500 εκατ.


Ωρα μηδέν για την ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία, αφού από τη μία η αποτίμηση των επενδύσεών τους βρίσκεται στο ναδίρ και από την άλλη η οικονομική κρίση αναγκάζει όλο και περισσότερους πελάτες των επιχειρήσεων αυτών να προβούν στην εξαγορά συμβολαίων ζωής.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην αγορά, όλο και πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη ύπαρξης πακέτου στήριξης της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας από το ελληνικό δημόσιο, στα πρότυπα αυτού που υπήρξε για τις τράπεζες.

Στο υπουργείο Οικονομίας, αλλά και στις αρμόδιες εποπτικές αρχές έχουν φτάσει εδώ και καιρό τα μηνύματα αυτά, αλλά ωστόσο παρατηρείται δυστοκία, αφού ουδείς φαίνεται να τα λαμβάνει ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη του.

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας τόνιζε, πως ναι μεν το πρόβλημα είναι γνωστό και υπαρκτό, αλλά θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια. Δεν απέκλειε ωστόσο το ενδεχόμενο, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, η κυβέρνηση να προωθήσει πακέτο μέτρων στήριξης στα πρότυπα των τραπεζών.

Συνθήκες
Η κραυγή αγωνίας όμως των επικεφαλής των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, είναι κάτι περισσότερο από βροντερή, αφού όπως σημειώνουν στην «Η» κορυφαίοι ασφαλιστές, αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι το ίδιο ζοφερή μέσα στο 2009 και δεν ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τώρα, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο να υπάρξει πλήρης αφελληνισμός του κλάδου. Στην Ελλάδα σήμερα οι αμιγώς ελληνικές ασφαλιστικές δεν είναι πάρα πολλές και αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση, τότε τόσο η Εθνική Ασφαλιστική, όσο και η Αγροτική Ασφαλιστική θα είχαν περάσει σε χέρια ξένων. Η κυβέρνηση προώθησε ένα σχέδιο πλήρους πώλησης, όλων των κρατικών επιχειρήσεων σε ξένους «παίκτες» επιδιώκοντας την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τα σχέδια αυτά ωστόσο δεν ευοδώθηκαν εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι για να βγει η ασφαλιστική βιομηχανία από την κρίση που την μαστίζει, αλλά και να καλύψει τις προϋποθέσεις που θέτει η Εποπτική Αρχή θα απαιτηθούν άμεσα άνω 500 εκατ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Το ποσό αυτό θεωρούν παράγοντες της αγοράς πως είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επιχειρήσεις
Στις προηγμένες οικονομίες του πλανήτη οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε «πακέτα» στήριξης και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έτσι με αυτά οι μητρικές των εν Ελλάδι ξένων ασφαλιστικών εταιρειών στήριξαν ή θα στηρίξουν τη δραστηριότητα των θυγατρικών τους στη χώρα μας. Οι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, όμως μένουν μετέωρες, αφού για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Οπως έλεγε, γνωστός οικονομολόγος αλλά και βαθύς γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς, όσο αυτό το «πακέτο» καθυστερεί τόσο περισσότερο έρχεται πιο κοντά το χειρότερο σενάριο. Και πιο είναι αυτό; Αφενός να αφελληνιστεί πλήρως ο κλάδος και αφετέρου να βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι και έχουν αγοράσει, είτε συνταξιοδοτικά είτε αποταμιευτικά προγράμματα. Η εικόνα αυτή μόνο άγνωστη δεν είναι τόσο στο υπουργείο Οικονομίας, όσο και στην Εποπτική Αρχή. Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης κ. Γ. Πέτσα συζήτησε το όλο θέμα, χωρίς ωστόσο να ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.

Δύο αιτίες
Η «μαύρη τρύπα» που υπάρχει στα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών είναι απόρροια δύο βασικών παραγόντων.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τον κλάδο ζωής και την καθίζηση των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις. Οι τοποθετήσεις σε μετοχές έχουν σημειώσει δραματική πτώση μέσα στο τελευταίο 6μηνο, ενώ και αυτές σε ακίνητα παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη.

Ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων είχε πάντα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποαποθεματοποίησης, εξαιτίας του «πολέμου» τιμών που μειώνει στο ναδίρ τα ασφάλιστρα κυρίως των αυτοκινήτων. Απόρροια των ανωτέρω είναι να παρουσιάζεται, όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: