Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ

Στην Ευρωπαική Επιτροπή στις 12 Μαίου 2008 στις Βρυξέλλες , θα συζητηθεί ο νέος τρόπος της αμοιβής των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων , ασφαλιστικών συμβούλων - ασφαλιστικών πρακτόρων - μεσιτών ασφαλίσεων.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μέχρι τώρα αμ0ιβόνταν απο τις ασφαλιστικές εταιρείες με τη μέθοδο της προμήθειας, ανάλογα με τα ασφαλιστικά προιόντα που προωθούσαν.

Η Κομισιόν προωθεί νέο μοντέλο , οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα αμοίβονται με τη μέθοδο παροχής υπηρεσιών. μοντέλο που έγκειται στο ενιαίο σύστημα αμοιβών των διαμεσολαβούντων, δηλαδή οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα αμόιβονται απο τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους και όχι απο τα ασφάλιστρα που εισπράτουν.

Το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί απο χώρες όπως η Σουηδία - Νορβηγία - Φινλανδία - Δανία , οι οποίες έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την λειτουργία του τρόπου αμοιβής.

Το μοντέλο αυτό στην χώρα μας , προχωρά με αργούς ρυθμούς διότι δεν είναι ετοιμές οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πλειοψηφία των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, με την είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών απο τις άλλες χώρες της Ε.Ε. , θα υιοθετηθεί το νέο μοντέλο και στην Ελλάδα.

Ηδη προσανατολίζονται ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να υιοθετηθεί προσωρινά ενα μικτό σύστημα, δηλαδή να ισχύουν και τα δύο μοντέλα αμοιβής, το σύστημα της προμήθειας και το σύστημα της παροχής υπηρεσιών.

Θα πρέπει οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να μεριμνήσουν απο τώρα για την καλύτερη τους οργάνωση των ασφαλιστικών τους γραφείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: