Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΟΣΟΙ ...... ΡΟΧΑΛΙΖΟΥΝ

Οσοι ροχαλίζουν δυνατά το βράδυ και τους "κόβεται" συχνα-πυκνα η αναπνοή τους, πρέπει να ειναι πολύ προσεκτικοί όταν οδηγούν, προειδοποιούν ΚΑΝΑΔΟΙ επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν οτι οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο και έχουν τριπλάσιες εως πενταπλάσιες πιθανότητες να ειναι αυτό σοβαρό και να τραυματστούν.
Η επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου είναι γνωστή ως υπνική άπνοια. Κατ' αυτήν κλείνει (καταρρέει) το άνω τμήμα της αεφόρου οδού, με συνέπεια για λίγα δευτερόλεπτα να μην αναπνέει ο πάσχων και τελικά να μισοξυπνάει καθώς ασφυκτιά και προσπαθεί να πάρει ανάσα.
αυτό μπορεί να συμβεί δεκάδες ή εκατοντάδες φορές στη διάρκεια του ύπνου , με συνέπεια ο ασθενής να είναι την επόμενη μέρα πολύ κουρασμένος και να νιώθει υπνηλία.
Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη υπνικής άπνοιας.

Στη μελέτη των ΚΑΝΑΔΩΝ επιστημόνων, η οποία παρουσιάσθηκε στο 103 Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρίας (ATS) που διεξάγεται στο ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ , συμμετείχαν 800 πάσχοντες απο υπνική άπνοια και ισάριθμοι υγιείς εθελοντές.

Συνολικά , οι ασθενείς είχαν προκαλέσει μέσα σε τρία χρόνια 250 ατυχήματα , ενώ οι υγιείς 123.

Αν και πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει οτι οι πάσχοντες απο υπνική άπνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροχαίου, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της άπνοιας στην σοβαρότητα των τροχαίων.

Εξέπληξε το γεγονός οτι οι πάσχοντες απο άπνοια παθαίνουν τόσο πολλά τροχαία στα οποία τραυματίζονται, αλλά και το οτι αρκετοί απο αυτούς πάσχουν απο ήπια άπνοια και παρ' όλα αυτά έχουν σοβαρά τροχαία, είπε ο επικεφαλής εραυνητής δρ ΑΛΑΝ ΜΑΛΓΚΡΙΟΥ, απο το πρόγραμμα διαταραχών υπνου του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκουβερ.

Ακόμα πιο ανησυχητικό , όμως ηταν το εύρημα οτι πολλοί ασθενείς δεν ανέφεραν οτι ένιωθαν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που υποδηλώνει οτι πολλοί ασθενείς με υπνική άπνοια δεν γνωρίζουν οτι κινδυνεύουν όταν οδηγούν , πρόσθεσε.

Με βάση αυτά τα ευρήματα , πιστεύω οτι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον κίνδυνο τροχαίου , όταν συνιστούμε θεραπεία σε ασθενείς με ήπια ή σοβαρή άπνοια στη διάρκεια του ύπνου, τόνισε.

Η μελέτη έδειξε ακόμη οτι μολονότι στον γενικό πληθυσμό οι άνδρες οδηγοί προκαλούν περι΄σσότερα τροχαία απ' όσα οι γυναίκες , μεταξύ των πασχόντων απο άπνοια η συχνότητα των τροχαίων είναι ή ίδια στα δύο φύλα.

Τα καλά νέα είναι οτι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως με την κατάλληλη θεραπεία τα τροχαία λόγω υπνηλίας εξαιτίας της άπνοιας, μπορούν να προληφθούν και αυτό σημαίνει οτι όσοι ταλαιπωρούνται τα βράδια απο το ροχαλητό και την αναπνοή τους, καλό είναι να συμβουλευτούν έναν ειδικό στις διαταραχές ύπνου, σύμφωνα με τους εραυνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: