Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Με δύο ταχύτητες κινείται η ασφαλιστική αγορά το 2008

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 12/1/2008 6:59:27 μμ
Του Νικου Σακελλαρίουnsakel@pegasus.gr
Δύσκολη χρονιά αλλά και καθοριστική για την περαιτέρω πορεία αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται να είναι το 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του χώρου. Καθόλου τυχαία μάλιστα, βασικός μέτοχος ασφαλιστικής εταιρείας δήλωνε πρόσφατα σε δημοσιογράφους χαριτολογώντας «ότι βάσει των εκτιμήσεων και των στατιστικών πιο πιθανόν είναι πλέον να χρεοκοπήσει μία ασφαλιστική εταιρεία παρά να συμβεί ένα μεγάλο ατύχημα στους πελάτες της».
Το 2008 φαίνεται ότι η ασφαλιστική αγορά θα γίνει μία «λεωφόρος δύο ταχυτήτων» μέσα στην οποία θα κληθούν να τρέξουν τόσο τα «γρήγορα και μεγάλα οχήματα» του κλάδου και τα «μικρά και αδύναμα» προς διαφορετικές όμως κατευθύνσεις. Σ αυτή την αγορά δύο ταχυτήτων θα υπάρχουν οι 10-15 που προσπαθούν να εδραιωθούν και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους και οι υπόλοιπες 70-75 οι οποίες θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς.
ΑσφαλιστικόΟι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, ελληνικές και ξένες, θα προσπαθήσουν να αυξήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς προσφέροντας διαφοροποιημένα προϊόντα Ζωής και Ζημιών και ταυτόχρονα έχοντας κατά νου και την έμμεση και συμπληρωματική συμμετοχή τους στο Ασφαλιστικό. Ήδη οι κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα έχουν αρχίσει να οδηγούν αρκετούς πολίτες προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, καθώς οι πωλήσεις των συνταξιοδοτικών προϊόντων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα.
Οι εσωτερικές μελέτες των επιτελείων των ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν ότι υπάρχει το target group των 35-45άρηδων που είναι ή θα είναι ο καλύτερος πελάτης των συνταξιοδοτικών προϊόντων για τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουν και το διαθέσιμο εισόδημα για να ασφαλιστούν, ανησυχούν για την κοινωνική ασφάλισή τους και ταυτόχρονα θέλουν να διατηρήσουν ένα υψηλό εισόδημα μετά από 20-25 χρόνια όταν θα βρεθούν στη συνταξιοδότηση. Τα αναλογιστικά τμήματα των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν στραφεί μανιωδώς προς τη δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων που θα αρχίσουν να διατίθενται στο επόμενο διάστημα ή να εμπλουτίζουν τα προηγούμενα συνταξιοδοτικά με νέες παροχές.
Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς δεν θεωρούν άσχετη με τις εξελίξεις του Ασφαλιστικού την έλευση της ΑΧΑ και της Groupama στην Ελλάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια, εταιρείες οι οποίες σαφώς και δεν ενδιαφέρονται μόνο για το χαμηλό ασφάλιστρο αλλά έχουν βλέψεις και προς τη διαχείριση των Ταμείων αλλά και τη δημιουργία μεικτών σχημάτων με νοσοκομειακούς οργανισμούς στα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μείωση του κόστους των νοσοκομειακών προγραμμάτων τους.
Το γεγονός ότι οδεύουμε σε μία ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση της ασφαλιστικής αγοράς όπου οι 15-20 μεγαλύτερες εταιρείες θα κατέχουν περίπου το 90% της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής δείχνει ότι θα δούμε επιχειρηματικές εξελίξεις μέσα στο 2008. Ηδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα υπήρχαν εξαγορές από την Ευρωπαϊκή Πίστη ( την ελληνική Universal Life) και την Commercial Value (εξαγόρασε την Proton Ασφαλιστική).
Για την Αγροτική Ασφαλιστική, έχουν γραφεί πολλά και είναι γεγονός ότι η διοίκηση της μητρικής τράπεζας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησής της, αρκεί βεβαίως το τίμημα να είναι καλό. Στελέχη από τον όμιλο αναφέρουν το ενδεχόμενο για πώληση μικρού ποσοστού αλλά με παραχώρηση του management.
ΜοντέλοΗ Εθνική Ασφαλιστική θα συνεχίσει να λειτουργεί με το τραπεζο-κεντρικό μοντέλο πλέον συντηρώντας το δίκτυο ασφαλιστών όσο και ενισχύοντας το δίκτυο των συνεργαζόμενων μεσιτών. Η διοίκηση της τράπεζας υποθάλπει έμμεσα κάποια πιθανότητα πώλησης της ασφαλιστικής πάντα σε κάποια καλή τιμή. Άλλωστε τα παραδείγματα της Alpha Ασφαλιστικής και του Φοίνικα είναι αρκετά δελεαστικά.
Ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα υπάρχει στις μικρότερες ασφαλιστικές, οι οποίες λειτουργούν περισσότερο με ατομοκεντρικά μοντέλα διοίκησης. Εταιρείες που είτε δεν φαίνεται να έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή υποδομή είτε δεν θέλουν να μείνουν στο περιθώριο των εξελίξεων θα στραφούν σε αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών με μεγαλύτερες ασφαλιστικές ή ακόμη και με τράπεζες.
ΠολυεθνικέςΗ παρουσία των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα είναι συνεχώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Η έλευση της ΑΧΑ και της Groupama ενισχύουν την παρουσία των ξένων ασφαλιστικών επενδύσεων. Οι δύο διοικήσεις των ομίλων δεν αποκλείουν να αυξήσουν με εξαγορές υγιών εταιρειών τα χαρτοφυλάκιά τους είτε στους κλάδους Ζωής είτε στους κλάδους Ζημιών.
Η ING είχε κάνει ορισμένες συζητήσεις για εξαγορές μικρών εταιρειών τα τελευταία 2 χρόνια, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν. Το γεγονός όμως είναι ότι ο ολλανδικός κολοσσός θέλει να αυξήσει ακόμη περισσότερο και κυρίως ταχύτερα τα μερίδια αγοράς του. Η Alico δεν έχει ακόμη δείξει έντονο ενδιαφέρον για εξαγορές καθώς αρκείται στην αυτόνομη ανάπτυξη του δικτύου της και κυρίως στο επιτυχημένο μοντέλο τραπεζο-ασφαλίσεων με την Citibank.
Η γερμανική Victoria, δείχνει ότι επιθυμεί να κινηθεί επιθετικότερα στον τομέα των εξαγορών προκειμένου να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της, ενώ η Allianz κρατά στάση αναμονής τονίζοντας ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος στόχος στον ορίζοντα. Ερωτηματικό -ως προς πιθανές εξαγορές- είναι η στάση της Generali, η οποία αφού μετά την περίοδο ισχυροποίησή της τα τελευταία χρόνια θα θελήσει να αυξήσει μερίδιο αγοράς και κυρίως να περάσει σήμα στους ανταγωνιστές.
Ο κλάδος αυτοκινήτου
Ο κλάδος αυτοκινήτου παραμένει «άγγελος και δαίμονας» για την ασφαλιστική αγορά, καθώς δημιουργεί υπο-αποθεματοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει άμεσα με αναγκαία ρευστότητα όλες τις ασφαλιστικές. Η κατάσταση είναι ήδη οξυμμένη, καθώς το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου μειώθηκε κατά περίπου 5% στην αγορά εξαιτίας του καθεστώτος ιδιόμορφου ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι στη «κόντρα» των εταιρειών πλέον συμμετέχουν. Η κόντρα των ασφαλίστρων αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, καθώς εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον κλάδο, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Ασπίς Πρόνοια, η Interamerican, η Αγροτική Ασφαλιστική, η Groupama (πρώην Φοίνιξ), η Ευρωπαική Πίστη, η AIG, οι Ασφάλειες Μινέττα, η Σκούρτης, η General Union, η Ιντερσαλόνικα (με πολύ μεγάλη διείσδυση στη Β. Ελλάδα), θα παραμείνουν σ' αυτόν τον καταστροφικό «πόλεμο ασφαλίστρων» όπου θα επιβιώσουν όσοι έχουν ισχυρά αποθεματικά, κεφαλαιακές στηρίξεις αλλά και όσες προτιμούν να ακολουθήσουν αυστηρή τιμολογιακή πολιτική στο αυτοκίνητο (όπως, για παράδειγμα, η Allianz, η Generali, η Victoria η Activa (πρώην CGU), η DAS, η ING, η Αιγαίον κ.ά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: